Pisząc post o białym serze siedziałam wsparta o poduszki pod którymi spoczywał garnek z jogurtem. Muszę przyznać, że było mi całkiem wygodnie tylko moja lepsza połowa patrzyła na mnie jak na wariata bo kto to słyszał żeby robić jogurt pod poduszką. Po prostu zdecydowałam się zrobić go typowo babciną metodą. Żebyście zrozumieli co robił garnek pod poduszkami, które miałam pod plecami muszę zacząć od samego początku.
Składniki:
Mleko 1 l w tym miejscu zaznaczę, że wszystkie swoje produkty nabiałowe robię z wiejskiego świeżego mleka. W sieci znalazłam informacje, że zarówno ser jak i jogurt czy kefir można zrobić z mleka sklepowego ale nie praktykowałam więc nie jestem w stanie powiedzieć jak ten proces wygląda i czy efekt smakowy jest równie dobry.
Jogurt naturalny 150 ml Jogurt jest potrzebny aby zaszczepić w mleku bakterie, które najkrócej mówiąc rozmnożą się w nim i zamienią je w jogurt. Bardzo ważna jest jego jakość więc sprawdźcie dokładnie jego skład. W idealnym jogurcie powinno być tylko mleko i bakterie żadnych żelatyn, gum guar i tym podobnych cudów.

To jaką konsystencję będzie miał jogurt zależy od tego jak mocno go odsączycie od serwatki. Jeśli chcecie żeby był gładki i aksamitny możecie go krótko przemieszać mikserem. A jeśli lubicie jogurt pitny zachowajcie serwatkę. Można ją potem połączyć z jogurtem aby otrzymać jogurt pitny lub pyszny koktajl. Wystarczy zmiksować własny jogurt z serwatką i ulubionymi owocami aby uzyskać wspaniały pyszny jogurt owocowy. U nas rządzi obecnie oczywiście truskawkowy ale możecie popuścić wodze fantazji, możliwości są nieograniczone.
Ps. Kiedy już macie zrobiony własny jogurt i chcecie regularnie produkować kolejne porcje wystarczy do nowej partii dodać odrobinę tego z poprzedniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wasze opinie są dla mnie bardzo cenne piszcie więc:)