Zrobiło się upalnie i gorąca pogoda wpływa na mój apetyt. Kiedy nadchodzi wiosna i lato mój organizm budzi się z zimowego snu i domaga się lekkiej i kolorowej kuchni a mięso gości na moim talerzu dużo rzadziej. Zawsze staram się aby w mojej kuchni królowały sezonowe produkty. Maj to od zawsze czas truskawek, pięknych, słodkich i soczystych owoców, które uwielbiam.
Truskawki można wykorzystać w naprawdę bardzo szeroki sposób choć najbardziej kojarzą się z deserami. Dziś chciałabym pokazać Wam pyszną lekką sałatę z truskawkami właśnie. Kompozycja powstała spontanicznie z typowo wiosennych warzyw a dopełnia ją wyjątkowy dressing na bazie oleju z krokosza barwierskiego, octu balsamicznego, konfitury z figi oraz słodkiej suszonej papryki. Jak to zwykle bywa spontaniczne potrawy wychodzą pysznie i ta sałata właśnie taka jest.Polecam:)
Sałata "Majowy Bałagan"
Składniki:
Sałata masłowa
Ogórek zielony
Nać botwiny
Pomidor
Truskawki
Mozzarella
Olej z krokosza barwierskiego
Konfitura z figi
Ocet Balsamiczny
Suszona czerwona papryka
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie sałaty jest banalne. Umyte warzywa kroimy tak jak lubimy najbardziej i układamy na podartych liściach sałaty masłowej i posypujemy pokrojoną drobno nacią botwiny. Na końcu układamy truskawki i mozzarellę
Składniki na dressing umieszczamy w słoiczku zakręcamy i mocno potrząsamy w razie potrzeby doprawiamy. Metoda ta ma ten plus, że nadmiar można przechować w lodówce i wykorzystać do kolejnej sałaty.
Skrapiamy sałatę dressingiem i gotowe! Ekspresowo, lekko i pysznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wasze opinie są dla mnie bardzo cenne piszcie więc:)